Saturday, April 23, 2011

jom dgr cerita ;)


assalamualaikum kawan2..

jom dgr cerita ana. dah lama ana tak bercerita kan? kan?
pagi tadi ana ikut rombongan persatuan penduduk kat rumah ni pergi Sungai Lepoh.. kat mana? kat Pangsun.. kat mana? pergi carik sndiri kat google ye? tq. hehe

oke senangnye macam ni. mmg best sangat. Subhanallah.. tergamam dgn keindahan tempat tu. dulu prnh je sampai situ, tapi nmpk tempat tu macam biasa je. tapi bila pergi tadi. lailahaillallah... tersentuh jiwa dan raga. besar sungguh kuasa Allah.. tapi ana ta mandi la.. sebab apa? sebab.. kalau mandi nanti baju lekat2 kat badan. wah seksi.. tidak2... huhuuu hanya menghayati keindahan alam.. dan bertasbih memuji kebesaran Allah..

oke nak pendek kan cerita je sebenarnya, tapi tatau la cane. huhu tahan je la ye baca?

ramai kawan2 mak ana (makcik2 + pemuda pemudi) yg pergi sekali tadi ta kenal ana. tatau la kenapa. agaknya sebab jarang keluar rumah kot. then tak pernah ikut mak keluar kalau dia ada meeting ke marhaban ke ape benda tu kan.. sebab tu kot..

person 1;
"kak Midah.. tu anak kak Midah(my mom) yg mana ye?"

"yang num 2 tu la.. akak kan anak 2 orang je..."

"owh.. anak akk tu sekolah agama ke"

"darjah 1-6 je la pun, sekolah rendah je.."


person 2;

"kau anak sape ye?"

huh? tiba2 je. " anak cik Midah"

and dia pun anguk-anguk kan kepala


person 3;
situasi 1:
that person ; kak Midah! ni anak kak Midah ke?

my mom (cik Midah la. hehe ) ; yela.. anak aku kan ada 2 je..

that person ; yeh? dah besar la. ari tu rasanya kecik je!

another person ; haa nak tau tak kenapa? tudung labuh dia tu yg buat dia nampak besar

situasi2:
"kau skolah mana eh?"

"Permaisuri. dulu la."

"sekarang?"

"Matrik. Matrik Gambang."

"Pahang?"

kepale je mengangguk. haila.. awat la dye tanya macam2 ni.. aku ni macam kena soal siasat je.

"amik course ape?"

aik? ingat aku amik syariah ke? kot ye pn kat matrik ade ke syariah?

"sains"

lps tu ana tros blah. dah ta tahan. dia tu da la lelaki. haila.. mak... mak dok jela ngn adik.. sng mak je yg cakap ngn dowang.. huhuu segan2..

agak-agak kawan2 faham ta ape yg ana cuba nak sampai kan? huhuuu

and solat zohor tadi.. Alhamdulillah, dpt jemaah. Allah tu Maha Mendengar kan. ari tu baru je mengadu kat Allah rindu nak solat jemaah. tapi tana pergi masjid.. yela sebab tak kukuh kan, baik solat kat rumah je.

"cik Midah imamah!"

"eh cik Midah tak pandai la" lepas tu mak ana tarik tangan ana.. "anak mak imamah ye?"

Allahuakbar.. dah lama tak jadi imamah.. last rasanya dalam sebulan yg lepas. lagi pun, rasanya macam tak layak. tapi .. jadi je la... dlm kepala.. relax nabihah.. kena berani.. ni salah satu tarbiyah Allah ni..

alhamdulillah.. hari ni byk sgt tarbiah dr Allah. nak coret kat sini.. tp.. tak tau macam mana nak cerita. asif ye kawan2.. bukan kedekut.. tapi bukan kebiasaan ana nak bercerita. yg kat atas ni pn sikit je dpt kongsi..


last situation

that makcik ;cuti ke?

makcik Midah ; a'ah.. 2 bulan..

that makcik ; ouh.. biha belajar betul2.. nanti jadi uztazah ye!

ana ; insyaAllah..

Allah.. kenapa ustazah? ana pn macam tak berapa nak mengerti. hehe



Rasulullah SAW yang ertinya “Sesungguhnya Islam dimulai dalam keadaan asing dan akan kembali asing sebagaimana awalnya, maka thuuba (beruntunglah) orang-orang yang asing” (HR Muslim).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...