Sunday, May 1, 2016

CACING dalam badan

assalamualaikum & hai!!!



terkejut tak terkejut tak?!! 

lamaaaa sangat tak jenguk blog ni, berhabuk2 dah. sory laaaa busy (lol)

btw, skrg ni final sem. doakan ye kawan2. insyaAllah november nanti grad (yeayyyy)

kali ni nak cerita pasaallllll


CACING

aihhh apehal nak cerita pasal cacing pulak ni?

cerita nye mcm ni. tiba2 ari tu nampak gambar tapeworms dalam usus (sorry tak dapat letak sini sbb tak jumpa). so a thought cam "mcm mana kalau dlm usus aku ada worms?"



well this is possible. sebagai student zoology, i did learned yg worms memang boleh infest dalam badan manusia. in fact, bukan dalam usus je dorang ni boleh menumpang tapi dalam saluran pernafasan, mata, lemak2 etc. haaa terkejut tak terkejut tak. cacing ni ada baaaanyak jenis, tapi yg biasa jadi parasite dalam badan manusia selalunya


 cacing pita,

&


 cacing kerawit. (source:google)


macam mana dorang ni boleh masuk dalam badan kita? banyaakkk cara la scientifically . tapi nak senang cerita, dari makanan yg tak dimasak dengan betul, air minuman yg tak bersih, benda2 kotor yg kita pegang. boleh jugak dari host yg bawak dorang such as nyamuk, atau pun pets kita yg ada infestation of these worms jugak. ha macam budak yg tengah nak membesar tu yg selalu main kat luar tu kan. dorang ni lagi la terdedah kepada worms infestation ni. tapi tak tak bukan la tak boleh bagi dorang main luar. just kena pastikan lepas main tu mandi, cucitangan, sebelum makan cuci tangan guna sabun make sure dorang tak makan apa2 sebelum dorang dah cuci tangan.


so apa tanda2 ada cacing ni?
-turut berat badan / berat badan tak normal (ringan & susah nak naik berat badan)
-kurang darah (sebab cacing ni sedut darah)
-badan cepat penat
-susah nak kenyang / selera makan selalu takde




tapi kalau korang nak sure lagi korang ade worms infestation ke tak, g jumpa doktor. okay?

so apa kita patut buat?
makan lah ubat cacing! sama ada g klinik, or beli kat farmasi. kat Watson or Guardian pon ade jugak. nanti bila membuang, try la tengok kat tahi ada cacing tak (ewww) . 



well, tak semestinya if takde symptoms ni, tak perlu makan, sepatutnya, 6 bulan sekali kena makan. sebab semua yg kita buat, mendedahkan kita kat cacing2 ni. so as precaution, makan je okay?





(source: Google)

ha ape lagi. demi menjaga kesihatan badan yg Allah pinjamkan ni, g beli cepat and makan. jangan lupa jaga kebersihan!



May Allah bless

Wednesday, February 18, 2015

it's always about you

i always think of you before i fall asleep

the words you said, the way you looked

the things we laughed about

the silent moments we shared

your smile

and when i dream, i'll dream of you

because it's about you

it's always about you




Friday, February 13, 2015

mistakes are proof that u r trying

walaupun aku dah janji untuk cuba terima perangai dia..


tapi, dalam masa yang sama
jauh dalam hati aku, aku still harap dia masih ada rasa untuk jaga hati aku
aku still harap aku je yang dia sentiasa nk contact and nk jmpa
aku masih harap dia consider perasaan aku bila dia terfikir nk contact nak jumpa perempuan lain
aku still harap yang pemangkin semangat dia masih aku
aku still harap yang hanya aku yang sentiasa dalam fikiran dia


Allah, bukakan hati dia untuk aku
Allah, jagikan dia yang halal untuk aku
Allah, jadikan dia peneman aku di dunia dan di syurga
Allah, pimpinlah kami ke jalan redhaMu




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...