Sunday, June 16, 2013

problems

assalamualaikum :)

first of all, my apology for not being on blog for a long time. erh jap, bukan post sebelum ni baru lagi ke?

yes, it is. lol since masuk second sem ni, focus mmg kat belajar je. jarang singgah ke blog, google+ and even facebook. kalau ada pn, singgah tengok benda2 penting je.

maaf jugak, kalau entry2 saya tidak mendatangkan manfaat. saya cuba untuk kurang mengarut, banyakkan memberi sesuatu yg bermaanfaat. insyaAllah.

entry kali ni? kali ni just nak bercerita. cerita tentang kita. eceeh tipu je.

btw.. let me tell u something that have been disturbing me ( more to my emotion) lately.

begini ceritanya

saya ada seorang kenalan. yang saya lihat solat ntah ke mana, aurat tak terjaga, ikhtilat ke laut, hubungan sesama manusia macam....

astaghfirullah, bukan... bukan saya nak memburukkan dia. cuma saya nak kongsi, apa yang saya rasa.

bukan tak pernah. pernah saya tegur. tp mungkin salah cara, yang saya dapat cuma muka masam dia. n dia tak tegur sy dlm... 24 hours?

stress. sgt2 stress ada kenalan mcm tu. tiap hari dok pikir.. apa yg sy kena buat, apa yg sy perlu buat untuk bantu dia berubah. doa? yes i do du'a for her. but its not enough though. something must be done. but i don't know what that is.

sekarang minggu exam, lagi seminggu nak balik. most of my friend ada mslh duit. nak habis sem ni, pokai sikit. same goes with me, and her.

what confused me is. dia keep mintak kitorang belanja ( support dia in other word) smpai habis sem ni. okey fine, kita mmg kena tlg dia kan? kan? kan ? tapi kitorang mcm mana? kitorg makan pn berkira. ada yg tanya dia kenapa tak mintak ayah dia duit. rm 20 pn dah cukup sampai dia balik rumah. katanya "takkan nak mintak.. taknak susahkan ayah aku".. dah tu.. dia susahkan kitorang ni? tanggungjawab ayah dia untuk tanggug dia. bukan tanggungjawab kitorg.

and untuk pengetahuan korang.. dia sangat berkira orangnya. orang mintak dia maggi, dia mintak seringgit. dia mintak org maggi, air, and mcm2 lagi, orang tak berkira pn dgn dia. and saya as orang yg selalu dgn dia, selalu jadi mangsa. hutang banyak sangat tak bayar. kesian kakak2 yang buat service topup and print kat sini. sebab selalu rugi bila pelanggan dorang adalah dia.

baru2 ni.. sy baru bgn dari tido. and sy bergegas keluar dari bilik, ada something kena buat and suddenly dia jerit "ciby, nak maggi". sy tak tau knp, sy buat tak dengar je. Allahu.. teruk kan sy? biarkan dia kelaparan.

tapi lps dari tu sy rasa bersalah je. "Ya Allah.. teruknya aku. salah ke apa yg aku buat ni? aku jadi mcm ni sbb aku da serik, sakit hati dgn dia. taknak dia pijak kepala aku lagi. tapi aku tak patut biarkan dia mcm tu"

memang gila teruk rasa bersalah time tu

lps tu adik syg sy ckp "biarla org buat tak baik kat kita, kita takyah buat tak baik kat org"

sentap sy. betul jugak. kalau kita buat tak baik kat dia, dah tu apa beza kita dgn dia. kan? Rasulullah kena baling dgn najis pn relaks je.


and kejadian ni betul2 bagi effect kat saya. Allah bagi kita ujian dan masalah untuk upgrade iman kita, and matangkan kita. rite?

Allah sayang saya. alhamdulillah :)

p/s :tinggal lagi satu paper je.. lps tu boleh balik KL. yeaah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...